Hudební festival Za poklady Broumovska

18.6.2017

V sobotu 1. července od 18 hodin bude v kostele sv. Máří Magdalény v Božanově na Broumovsku zahájen 12. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska.

Série deseti letních koncertů českých i zahraničních interpretů bude opět lákat na jedinečnou atmosféru barokních kostelů v chráněné krajinné oblasti Broumovska ve východních Čechách.

Vstupné na jednotlivé koncerty, které se konají o prázdninách, vždy v sobotu od 18 hodin v jednom z deseti místních kostelů, je stejně jako v předešlých letech dobrovolné. Výtěžek pak v závěru festivalu putuje na pomoc architektonicky unikátním kostelům, ve kterých se koncerty odehrávají.

Program letošního ročníku nabídne rozmanité hudební zážitky. Zahajovacího koncertu se 1. července zhostí uznávaný český hobojista Vilém Veverka a Ensemble 18+. Chybět nebudou vystoupení přední české harfenistky Kateřiny Englichové, renomované operní pěvkyně Simony Houda-Šaturové, izraelského hornisty Saar Bergera nebo koncerty Zemlinského kvarteta a Martinů Voices. Sérii vystoupení ukončí 2. září v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově Jazzová mše Karla Růžičky s Kühnovým smíšeným sborem.

Festival doprovodí mezinárodní Letní hornové kurzy, které se uskuteční 7. – 12. srpna v broumovském klášteře. Účastníci kurzů se mohou těšit na výuku pod taktovkou izraelského hornisty Saar Bergera a českých hornistů Zuzany Rzounkové a Petra Hernycha. O klavírní doprovod se postará klavíristka Jana Goliášová. Bližší informace a přihlášky je možné nalézt na webu www.lhk.zapoklady.cz .

“Festival Za poklady Broumovska přináší posluchačům krásné koncerty s kvalitní klasickou hudbou již mnoho let a výtěžek koncertů slouží obnově krásných barokních kostelů. Na Broumovsku se také velmi intenzivně pracuje na podpoře regionu, i v neziskové oblasti, což jsou aktivity, kterých si vážím. A to jsou hlavní důvody, proč jsme velmi rádi festival letos podpořili. K Broumovu mám navíc velmi blízký vztah, protože bydlím v Jestřebích horách, na pomezí Broumovska a Trutnovska, je to krásná část našeho pohraničí a velmi rádi tam jezdíme,” uvedl Rudolf Kasper.

Dvanáctý ročník festivalu podpořili partneři MND a Kasper, Veba, Raiffeisen Leasing a Hobra-Školník, Státní fond kultury ČR, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích. Mediálními partnery 12. ročníku festivalu jsou Český rozhlas Hradec Králové, Opera+, Harmonie, Týdeník Rozhlas, Hudební rozhledy, PROPAMÁTKY a Naše Broumovsko.

Info k akci na webu zapoklady.cz.